Sociala medier och en yrvaken samtid – En berättelse om techjättar, algoritmer och folkmord

Vi har alla någon form av relation till sociala medier såsom Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat eller Reddit. Men vad vet vi egentligen om vad som händer under huven – och vad som står på spel?

Sociala medier är för många av oss en plats för underhållning och inspiration. Ditt flöde kanske mest består av roliga katter, kusinens nyfödda bebis och en och annan solnedgång? Men frågan är vad som händer med ett samhälle där politik, desinformation, påverkansoperationer, hat och hot tar en allt större plats i våra gemensamma digitala rum.

Hur har sociala medier vuxit fram – och hur har techjättarna kunnat få så stort inflytande? Hur funkar den mystiska algoritmen? Vem är ansvarig? Och vad har Facebook med ett folkmord att göra? Det här är en föreläsning om vår yrvakna samtid, som hjälper dig att förstå hur sociala medier kan påverka, förändra och skaka samhället i grunden.

Det är dags att vakna nu.

Föreläsaren Johannes Gustavsson har under hela sitt yrkesliv pratat och skrivit om sociala medier. Han undervisar i ämnet på yrkeshögskola och har tidigare skrivit böckerna Influencer marketing i praktiken (2022) samt Uppfödd på nätet (2019) och är ledamot i ideella föreningen Medieakademin som arbetar för att fördjupa mediedebatten.

Vill du förstå den digitala världen bättre?

Hör Johannes berätta om föreläsningen

Boka Johannes

Vill du boka Johannes? Få ett prisförslag!


Prisförslaget är självklart kostnadsfritt och icke-bindande. Genom att använda formuläret godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.

Johannes som föreläsare

Johannes är en flitigt anlitad föreläsare och moderator. Han är en van talare som ofta medverkar på branschkonferenser, företagsevent och i panelsamtal.

Föreläsningarna är 45-60 minuter och anpassas alltid efter format, tillfälle och publik.

Samtliga föreläsningar kan också göras i form av längre utbildningar inom exempelvis yrkeshögskola eller som en workshop.
Boka Johannes
Anna Bostam
Creuna
Trots, eller kanske tack vare, sin ringa ålder har han en djup inblick i både vad som försiggår på ytan, vad som ligger bakom och vad som sannolikt kommer runt nästa hörn.
Frida Engman
Läromedelsförfattarna
Genom sitt engagemang och sin kunskap får han publiken att både skratta, förundras och lära sig om en värld som de flesta vuxna inte har insikt om.
Ylva Lindholm
Eskilstuna Stadsbibliotek
Personlig och professionell föreläsning som bygger på forskning och egna erfarenheter. Johannes lägger föreläsningen på en bra nivå, passar både dig som har erfarenhet av ungas aktiviteter på nätet och dig som är novis. Ingen blir skriven på näsan.
Tina Thörner
Konferencier
Johannes är en drivkraft för att minska klyftan mellan de olika generationerna! Han bjuder på berikande kunskaper och insikter som är så viktigt när man ska skapa en framtid i världsklass för alla generationer. En föreläsare och föreläsning som jag varmt kan rekommendera och som bidrar till växtkrafter på detta så viktiga område.