8 tips för att skriva ett bättre semestersvar

Det här inlägget publicerades för mer än ett år sen. Ha det i åtanke när du läser!

Nu är den äntligen här! Semestersvarens högtid. Det finns väl ingen annan tid på året då inkorgen fullkomligt svämmar över av autosvar lika mycket som på sommaren. I egenskap av självutnämnd expert på ämnet har jag samlat ihop mina 8 bästa tips för att skriva ett bra autosvar!

1. Var ledig på riktigt.

Var inte en “Jag kollar min inkorg sporadiskt”-människa. Slappna av! Om du är heltidsanställd jobbar du i runda slängar minst 2000 timmar per år — så du kan med gott samvete spendera ett par veckor i stillhet. Alla behöver koppla av ibland. Och om du absolut måste kolla mejlen: boka in en kvart och se till att hålla dig till den tiden.

2. Var tydlig.

När gick du på semester och när kommer du tillbaka? Det är två grundläggande frågor som är bra att besvara. Det kan vara så enkelt som “Jag är på semester från 29/6 till 17/7”. Tydlighet är A och O.

3. Loosen up.

Visst — du kanske har ett stelt jobb i en konservativ bransch, men du kan vara personlig utan att vara privat. Kanske ska du springa ett maraton, bada i Medelhavet eller spendera sommaren i stugan på Gotland. Varför inte passa på att berätta om det? Det ger en skön personlig touch på det hela.

4. Utnyttja utrymmet.

Ett autosvar kan också vara en marknadsföringsyta. Passa på att länka till en spännande företagsnyhet som du tycker att dina kontakter borde känna till.

5. Var generös!

Att länka till ett roligt Ted-talk, tipsa om en livsomvälvande bok, ett grymt grillrecept eller kanske sommarens bästa spellista är ett kul inslag.

6. Lämna ingen i sticket.

Kanske jobbar din kollega eller chef under tiden du är ledig? Fråga hen om du skulle kunna få hänvisa till denne under din ledighet. Textraden “Vid brådskande ärenden, hör av dig till min kollega på 073…” är en bra lösning på problemet. Alternativet är att ta kommandot själv och skriva exempelvis“Om ditt ärende är brådskande, skicka ett meddelande till mig på 073…”. Då testar du samtidigt människors tålamod. Vågar de ringa och störa eller inte?

7. Var smart.

Du behöver inte svara på allt. Faktum är att vanliga frågor om faktureringsadresser, organisationsnummer eller kontaktuppgifter ofta besvaras på företagets hemsida. Om du har tur kanske till och med kundtjänsten har sommaröppet? Länka dit direkt istället för att personen ska vänta i onödan. Och voíla — så har du plötsligt ett mejl mindre att svara på när du kommer tillbaka.

8. Köp tid.

Första jobbdagarna efter semestern är kanske inte alltid särskilt roliga. Mejlkorgen ska rensas, trådar ska plockas upp och projekt ska sjösättas. Gör det bekvämt för dig själv och lägg till 1–2 extra dagar på din ledighet i autosvaret så slipper du känna pressen av att alla förväntar sig ett svar samma dag som du är tillbaka.

Johannes Gustavsson

Johannes är rådgivare och föreläsare inom digital kommunikation. I slutet av 2019 släpptes hans debutbok Uppfödd på nätet – Lär känna den sociala generationen. Han undervisar även på Sälj & Marknadshögskolan i Göteborg.

Vill du lära dig mer om digital kommunikation?